تعداد تیره ها وشرح مختصری در باره تیره علی اصغر
1- خاندان کوهستانی در سیستان اکثرا در روستاهای اطراف کوه خواجه خصوصا روستای خراشادی (جعفر شهباز قبلی) شهرستان جدید التاسیس هامون زندگی می نموده اند. که هم اکنون نیز تعداد کمی آنجا ساکن و بقیه به مرکزاستان و شهرهای داخلی ویا به سایر استانهای کشور بنابر شغلی که اختیار کرده اند نقل مکان نموده اند.
2- تیره های خاندان کوهستانی در زابل
الف - تیره علی اصغر (تیره اصلی ) بزرگ فعلی :حاج غلامرضا کوهستانی
ب - تیره محمد حسینا بزرگ فعلی :آقای موسی کوهستانی
ج - تیره حسین زینل بزرگ فعلی : آقای عباس کوهستانی
د - تیره محمد قائنی بزرگ فعلی :کربلایی غلام کوهستانی
ه - تیره حاج حسین کریم بزرگ فعلی : حاج حسین کوهستانی
و - تیره محمد رمضان بزرگ فعلی : آقای محمد کوهستانی
ز - تیره میران بزرگ فعلی :آقای علی کوهستانی
ح - تیره حاج شیخ علی بزرگ فعلی :حاج شیخ علی کوهستانی
ط - تیره علی حسن بزرگ فعلی: آقای حیدر کوهستانی
ی - تیره حسن بزرگ فعلی :آقای صفر کوهستانی
ع - تیره حاجی علی عباس بزرگ فعلی :کربلایی غلامحسین کوهستانی
3- بزرگترین و اصلی ترین تیره ؛ تیره علی اصغر که در منطقه نیز شناخته شده می باشدهست .و برابر اظهارات بزرگان ، این تیره از جمله (مرحوم غلام کوهستانی - حاج شیخ محمدعلی - کربلای غلام حسین غلام و غیره .....)این تیره وابستگی قومی با ممسنی ها دارد که از ناحیه مادر بزرگ (قاسمی)وابستگی با ممسنی ها صحت دارد(باتوجه به لیست ایل ممسنی که در همایش هم اندیشی ایل فوق که در تاریخ ۹۷/۰۲/۲۴در زابل به میزبانی طایفه بزی برگزار گردیده) . اما از طرف پدربزرگ تاکنون دلایل ومستندات محکمه پسندی بدست نیامد ودر دست بررسی میباشد
4-بابررسی وتحقیقات انجام گرفته مشخص گردید که برای اولین بار درسال 1307 اداره ثبت احوال درشهر زابل کارخودرا آغاز که درسال 1312 شخصی بنام حسن کوهستانی فرزندمحمد متولد1282 ازروستایی اسماعیل قنبر بعنوان فامیل کوهستانی شناسنامه اخذ ودرسال1313 آقای دادی فرزندعلی متولد1250 محل صدور زیرکوه خواجه ودر تعاقب آن درهمان سال پسرش علی اصغر بتاریخ تولد 1267 موفق به اخذ شناسنامه به فامیل فوق می گردند که باتوجه به اینکه سن علی اصغر راتازمان فوت(سال 1355 )حدودتقریبی 140 سال اعلام نموده اند احتمالاسن واقعی آنان درشناسنامه ثبت نشده است .
5-بنا برگفته مرحوم غلام علی اصغر وحاج شیخ محمدعلی شغل پدر وپدربزرگ علی اصغر بنامان (دادی ومحمدعلی (علی) )دامداری بوده وعلی در حد بالا دام (گاو)داشته که زمان خرمن کوبی تعداد چند رشته که گاها" هر رشته گاو به بیست الی سی راس (گاونر)میرسیده به روستاها ی اطراف می فرستاده است . که در یکی از سال ها که پسرش (دادی) جهت سرکشی رشته ها رفته در روستای امامیه با خانواده ای از طایفه قاسمی آشنا،و سپس با دختر آن ازدواج که حاصل ازدواج یک پسر( علی اصغر) و یک دختر میگردد.
6- تمام تیره های قید شده بجز تیره های ردیف 2/9و2/10 مابقی با یکدیگر ارتباط نسبی و یاسببی دارند و پیرامون ارتباط آن دو تیره نیز با توجه به اینکه حسن کوهستانی اولین نفری بوده که موفق به اخذ شناسنامه به فامیل کوهستانی شده واز نظرثبت احوال بعنوان سرفامیل شناخته میشود. با دیگر تیره ها در حال بررسی میباشد .
7- محل زندگی محمد علی (علی) و دادی ،کوه خواجه که در آن زمان اطراف آن دریا بوده و بعنوان دژ محکم محسوب میشده ، بوده که علی اصغر به علت تعدد ازدواج که به علی اصغر چهارده زنه معروف است دامداری را رها و به روستاهای اطراف نقل مکان و به خوش گذرانی می پردازد و تعداد چهارده همسر رسمی و تعدادی هم صیغه ای انتخاب مینماید که از تعداد فوق با بررسی های صورت گرفته توسط اینجانب هفت همسر رسمی آن شناسائی واز سایر آنها اطلاعی بدست نیامده .لذا گاها" جهت امرار معاش به شکار (صیادی)می پرداخته که از فرزندان وی نیز دو نفر(محمدو عباس) این شغل را انتخاب که هردو نفر از فرزندانش سالار دریایی بوده که گاها" جرگه (گروه) وی به سی تا پنجاه نفر می رسیده است و یکی دیگر از فرزندانش در شهربانی استخدام و دیگری ضمن ریش سفید بودن تیره به شغل تجارت (حصیرفروشی) مشغول میگردد.
- ۹۷/۰۳/۱۲
بسیار عالی ....که راجب طایفه بزرگ کوهستانی ها نوشتید فوقالعاده بود مطالبتون